Szublimációs nyomtatás

Mi a szublimáció?
szublimáció olyan halmazállapot-változás (fázisátalakulás), amelynél a szilárd halmazállapotú anyag átmegy gőzállapotba melegítés hatására anélkül, hogy közben folyékony állapotot venne fel. Energia (hő) kell a folyamat végbemenéséhez, ezért endoterm reakcióról beszélhetünk.

Wikipedia.

A szublimációs nyomtatás

A speciális vízbázisú festéket digitális tintasugaras nyomtatóval transzfer papírra vagy közvetlen a textíliára nyomtatjuk. Ez a festék hőkezelés hatására beépül a poliészter textília molekuláiba mivel ezek kémiai affinitása nagyobb. A szublimált textil addig marad éles, élénk és szép amíg újra nagy hőterhelés nem éri. Ekkor ugyanis ahogy hőpréseléskor befogadta a festéket úgy újabb hőhatáskor ki is adhatja. Ezért a szublimált textileket sohase tegyük ki 60 foknál nagyobb hőterhelésnek.

Moshatósága, színtartása kiemelkedő, azonban 40 foknál nagyobb mosási hőmérséklettől, vegykezeléstől, szárítógéptől és vasalótól kímélni kell. ( teszteltük már szárítógéppel, 90 fokon, vasalóval is textíliáinkat, inkább több mint kevesebb sikerrel, de garanciát nem vállalunk az ezekkel történő kezelések okozta fakulásra, minőségromlásra!)

A szublimációs nyomtatás legnagyobb előnye bármely más textilnyomtatással ellentétben, hogy a festék magát az anyag szálait színezi meg, nem pedig az anyag
felületét. Így ez a ( megfelelő kezelés mellett ) valaha volt legtartósabb textilnyomtatási technológia.

A Bloomtex szublimációs nyomtatói által használt festékek rendelkeznek ECO passporttal, amely biztosítékot nyújt arról, hogy a festék semmilyen alergén anyagot nem tartalmaz.

A szublimációs nyomtatással készült anyagok színe fantasztikusan ragyogó, tűéles, UV-állóságuk kiemelkedő, dörzsölésállóak és az előállításuk környezetbarát.
Minden általunk a nyomtatáshoz felhasznált anyagot a megfelelő óvintézkedések mellett semmisítünk meg, illetve bízzuk meg ezzel a megfelelő partnereket.

A szublimációs nyomtatásra alkalmas textil alapanyagok

 • poliészter (PES)
 • poliamid (PA 6, PA 6.6)
 • poliakrinitil (PAN)
 • triacetát (CTA)
 • kevert összetételű kelme amely a fentiek közül bármelyikből legalább 80-85%-ot tartalmaz.

 

A technológia

A szublimációs nyomtatás lényege a hőérzékeny festék ( dye tinta ) használatán alapszik, amely hő ( minimum 160 °C ) és nyomás hatására az alapanyag szálainak részévé válik. Az általunk használt nagyformátumú szublimációs nyomtató elsősorban speciális transzfer papír felhasználásával dolgozik. A papíron szilárdra száradt festék részecskék gőzzé alakulva megtapadnak a szálak, hő hatására megpuhuló/megnyíló molekuláiban, így tökéletesen kitapinthatatlan a nyomat az anyagon.

Előnyök:

 • A nyomtatott kép nem válik el az anyag felületétől
 • A festék eloszlása teljesen egyenletes az anyagon
 • A nyomat színei fotóminőségűek, élénkek, élethűek, ragyogóak
 • Színátmenetek is készíthetőek vele ( bár akár fényképek, grafikák, millio egy dolog aminek csak a képzeletünk szabhat határt )
 • A minta folyamatos, nincsenek illesztési csíkok, pontok
 • Kiemelkedő mosásállóság

Hátrányai:

 • A nyomat folyamatos napsütés hatására héhány hónap alatt halványodhat ( gondoljunk a foltos ruhára, azt is napra tesszük hogy halványodjon/eltünjön a folt. )
 • A papír és a textil közé kerülő szennyeződés, gyűrődés fehér foltot hagy
 • Csak szublimációra alkalmas anyagokra használható
 • Csak fehér/világos felület nyomtatható vele

Felhasználás

 

Szublimációs nyomtatással készülnek többek között a zászlók, mezek, díszpárnák, függönyök, ágytakarók, fali textilképek, fürdőruhák, fitness ruhák, bögrék, kulcstartók, táskák, egéralátétek, egyéb fém, fa és kerámia fényképes ajándéktárgyak.

A BloomTex jelenleg képes több mint 20 féle különböző textil típusra egyedi méterárut nyomtatni, szublimációs technológia segítségével.

A professzionális szublimációs nyomtatók kiemelkedő pontossággal dolgoznak. A mi gépünk 720×1440 dpi, illetve 1440×1440 dpi felbontású nyomatot készít.

Áraink

A BloomTex vállalja hozott anyagra minta szublimációs nyomtatását, ugyanakkor a minta tartósságát nem 90% fölötti poliészter tartalmú anyagok esetében nem tudjuk garantálni, valamint a technikailag felmerülő problémákért felelősséget nem tudunk vállalni. ( anyag gyűrődés, koszfolt okozta vagy cérna okozta nyomathiba, nem megfelelő duda esetén az áttekercselés közben az anyagra kerülő szennyeződések, stb. )
Az általunk beszerzett és forgalmazott anyagokból tudunk pótlást, újranyomást készíteni. A hozott anyagoknál ez nem lehetséges.
Nagyker áraink minimum 25 méter rendelésétől érvényesek és mennyiség függvényében sávosan változnak.

A nagykereskedelmi árak grafika függetlenek. Minden esetben a folyómétert számoljuk, nem pedig a grafikák számát, így egyadott anyag típusra bárhány grafika, terítékrajz tehető, nagkereskedelmi ár azonban egy adott anyagtípusból megrendelt minimum 25 métertől érhető el.

Nyomtatási áraink NETTÓ árak.
Az általános forgalmi adót valamint az általunk forgalmazott, vagy hozott textilek árait nem tartalmazzák!

25 m 50 m 2050 Ft + ÁFA/fm
51 m 100 m 1990 Ft + ÁFA/fm
101 m 200 m 1930 Ft + ÁFA/fm
201 m 350 m 1850 Ft + ÁFA/fm
351 m 500 m 1750 Ft + ÁFA/fm
501 m vagy nagyobb mennyiség esetén Egyedi árképzés alapján

 

 

Nyári Szünet
2017.07.17 - 21
2017.07.17 - 21 között leadott rendeléseket rendszerünk automatikusan naplózza,
de a rendelések feldolgozását és azok kiszállítását 2016.07.24 -től kezdjük meg.

Köszönjük megértésüket