Barion Pixel
Back

Grafikák elkészítése, elnevezése és leadása

Grafika mérete, új grafikai file létrehozása Adobe Photoshop-al valamint Adobe Illustratorral

Új dokumentum létrehozásakor mindig figyelj a textil nyomtatási szélességére. A textilek nyomtatási szélességét az Áraink menüpont alatt található táblázatok „nyomtatási szélesség” oszlopjában találod.
Akár Adobe PS (jobbra) akár Adobe AI (balra) programban készíted el a leadandó grafikát, minden esetben a nyomtatási szélesség legyen a „szélesség/width” adat és a nyomtatni kívánt hosszúság ( 1 méter, 2 méter, de maximum 5 méter ) pedig a grafikád „magasság/height” adata.

A grafika mindig CMYK színmódban készüljön. Mindkét nyomtató típus amellyel dolgozunk CMYK-ban dolgozik, így ez a színmód lesz színhelyes.

Kifutó, margó egyik esetben sem szükséges! Az új munkalap szélessége pontosan akkora legyen mint a grafikáé amit ráteszel, nincs szükség fehér sávra a szélén. Nyomáskor minden esetben arra törekszünk, hogy a minta NE fusson szegett szélre. A nyomtatási szélességek is ennek függvényébe vannak megadva.

Példa: 134 cm széles 120 cm hosszú grafikára van szükséged. Akkor az új munkalap mérete 134 cm x 120 cm. Attól függetlenül hogy a textil nyomtatási szélessége 145 cm, kérlek 134 cm-t állíts be a munkalap szélességének. A nyomtató programja így ugyanoda fogja pozicionálni a Te grafikád is ahova az összes többit, és nem fenyeget az a veszély, hogy a grafikád széléből lemarad huszonakárhány cm. Ha a grafikádat pontosan a textil közepére szeretnéd elhelyezni, akkor kérlek állítsd be a textil szélességét a munkalap szélességének és az egész munkalap szélén futtass fekete/szürke 1 px-s keretet. Akkor mi is látni fogjuk nyomáskor hol van a grafikád széle.

Abban az esetben, h mondjuk panelt, szabásmintát stb. szeretnél rendelni és nem fontos a textil száliránya ( polyester jersey-nél, fitnessnél, fürdőruhánál, futternél számít. A enyhén vagy egyáltalán rugalmas anyagoknál nincs különösebb jelentőssége ) Minden esetben a nyomtatási szélesség legyen a grafikád szélessége. Ez legtöbb esetben babatakaróknál fordul elő hibaként.
Amikor elkészíted a grafikád 110 cm széles és 140 cm hosszú babatakarónál, csak nyomj neki egy 90 fokos fordulatot. És akkor nem kell vízszintesen szerkesztened, mégis nyomtatáshoz megfelelő irányban lesz a grafikád.

 

Grafika neve

377460-PBLTKH-917-01

TILOS AZ Á!
Illetve nem csak az „á” hanem az összes ékezet. És hát nem tilos, csak nem annyira szeretjük… Na jó nem mi nem szeretjük hanem a szerverünk operációs rendszere nem szereti. Tehát mindenféle butábbnál butább indokból kifolyólag az a legjobb, ha a driveba feltöltött file neve NEM tartalmaz semmilyen ékezetet és speciális karaktert ( ” £ # % ų Ź ō ż és hasonló csodálatosságok )

Ismerős ez a kép itt jobbra? Igen, én is hülyére szoktam röhögni magam rajta, mert annyira életszagú… Aztán amikor egy egy nyomási nap előtt a 8. ügyfél ” NYOMTATNI.PDF” nevű fájlját nevezem át akkor legszívesebben egy jól célzott mozdulattal átütném a képernyőt és elmennék világgá.
Ezért kérnénk arra téged kedves jövőbeni megrendelőnk. A drive-ba feltöltött grafikai file-ok neveit a következőképpen add meg:

SAJATNEVEM_TEXTILTIPUS_MEGVASAROLNIKIVANTMENNYISEG.JPG/TIF/PDF/EPS stb. pl.: kisspiroska_micropeach_3m.pdf

Számunkra nincs mondanivalója annak, hogy „jo.pdf” meg „babatakaro.eps” illetve a kedvencem: ” 1.tif” és a „nyomtatni.tif”
Mire a drive-ba feltöltöd a file-t addigra jó esélyel teljesen elkészült, nyomtatásra szánt anyag. Kérlek segítsd a munkánk azzal hogy a file neve tartalmazza a te nevedet, a kiválasztott textil típusát illetve a megvásárolni kívánt mennyiséget. Jelenleg 8 db „nyomtatni.pdf” 2 db „1.jpeg” valamint 3 „nyomtába.jpeg” van a nyomtatási soron. Nincs lehetőségünk a leadott anyagot átnevezni. Amennyiben nem a megfelelő filenévvel van leadva a grafika a rendelés sikertelen státuszba kerül, és amint javításra kerül a grafika neve a soronkövetkező nyomási napon nyomási sorba vesszük.ább kb. De sokkal gyorsabb és mindenki számára érthetőbb ha eleve így kapjuk meg.

A programunk nem ír a fájlok mellé e-mail címet és nem olvassa ki a webshopból a mennyiségeket. Exponenciálisan nagyobb a hiba lehetőség ha több körben kell utánanéznünk melyik grafika kitől érkezett és milyen anyagra megy, így arra kérünk szánj erre az átnevezésre pár másodpercet, ezzel te is hamarabb kapod meg a rendelésed, és nekünk sem okoz kellemetlenséget, hogy figyelmeztetnünk kell érte.

Ha ugyanazt a grafikát több féle textilre szeretnéd nyomtatni, kérlek vagy több példányban, eltérő névvel tedd fel a drivera, vagy a neve tartalmazza a több féle textil nevét és mennyiségét pl.: kisgizella_micropeach_3m_polar_1m_flannel_2m.pdf

Grafika kiterjesztése, elfogadott formátumok

Bár több helyen fel van tüntetve, ismétlés a tudás anyja. A gyors és gördülékeny gyártás érdekében fontosnak találom kiemelni az elfogadott illetve a NEM ELFOGADOTT file formátumokat.

Az elfogadott file formátumok szublimációs  technológia esetén:

 • PDF
 • JPEG
 • JPG
 • TIF
 • EPS

Amit NEM tudunk megnyomtatni egyik technológiánkkal sem:

 • PNG
 • PSD
 • bármi amibe PNG van beillesztve
 • AI
 • CDR
 • DXG
 • BMP
 • GIF
 • DOC és DOCX
 • PPT és PPTX

Grafika felbontása

Amikor azt mondjuk, hogy a nyomtatónk 720 DPI-ben nyomtat az egyáltalán nem azt jelenti, hogy ekkora felbontású grafikát várunk tőled.
De mi is a DPI? A DPI avagy ” dot per inch ” a képpontok számát jelöli 1 négyzetinchnyi területen. Ez 10 DPI esetén 10×10 azaz 100 képpontot ( pixel ) jelent, 72 DPI esetén kb.72×72 képpontot, 295×295 képpontot és így tovább.
Mi, textilnyomtatásban, abban az esetben ha nem vektorgrafikus file-t kapunk általában 150 DPI-vel dolgozunk. Ennyi bőven elegendő ahhoz, hogy jó minőségű nyomatot készítsünk egy grafikából. DE!!! Ez minden esetben akkor érvényes, ha nem utólag van felnagyítva egy grafika pl PS-el. Ha van egy 72 DPI-s google-ról letöltött képünk, és ezt fel szeretnénk nagyítani majd elmenteni 300 DPI-be, ne várjunk csodát. A kép homályos lesz.
Mivel minél nagyobb egy kép DPI száma, annál kisebb a fizikai nyomtatási mérete és annál nagyobb a tárhely igénye.

Teljesen felesleges egy 3 méteres file-t 300 DPI-be pláne 600+-ba kimenteni, majd órákon át várakozni mire feltölt a drivera, ezzel mi is jó esetben perceket fogunk rostokolni mire beolvassa a program. A legelső blokkban használt AI illetve PS beállításokkal tökéletes nyomat hozható létre!

Ismétlődő minta esetén 2022.01.01-től csak azesetben tudjuk a pattern file-t elfogadni, ha egy mintából több mint 5 méterre van szükséged.

Amennyiben az adott mintából kevesebb mint 5 métert szeretnél nyomtatásba küldeni a mintát kérlek szerkeszd meg a kívánt nyomtatási szélességre, és a megvásárolni szándékozott nyomtatási hosszra.

Minden esetben érdemes kimentés után ellenőrizni, hogy nem csíkodosik e a minta, mi ezt nem fogjuk ellenőrizni, illetve az is fontos, ha a minta PDF és PNG-t tartalmaz esélyes hogy négyzetek lesznek a png fájlok körül, így ezeket a mintákat JPEG-be vagy TIFFbe érdemesebb leadni.

Köszönjük.