Barion Pixel
Back

Tények és tévhitek – szublimáció

Legtöbb bérnyomtatós ügyfelünk színes textilt szeretne velünk megnyomtattatni.

Nézzük kicsit mélyebben ezt a kérdéskört.
A szublimáció konyhanyelven úgy működik, hogy megnyomtatjuk a mintát egy spéci papírra spéci festékkel. Ezt feltesszük egy bazi nagy piros ( igen a piros fontos információ ) gépre, majd rátesszük a textilünket is. Ez a gép, nevezzük Montinak, 195-200 fokon üzemel. Nos. Egymásra tesszük a papírunkat ( a mintával ) és a textilünket… Majd betoljuk a gépbe. A magas hő hatására a poliészter anyag molekulái kinyílnak mint egy virág szirmai. A festék, ahogy a neve is mondja, szilárd állapotából hő hatására párologni kezd, és mivel 2,8-3,4 barral hozzá van nyomva a textilhez nincs más választása mint a textil fele terjedni, tehát a kinyílt kisvirágok pont el fogják kapni az éppen párolgó festékünket.

Amint kijön a textil a gépből és elkezd visszahülni, bezáródnak a kis virágaink, és onnantól se ki se be. A szublimált nyomatnak egyedül a közvetlen 160 fokot meghaladó hő az ellensége rövid úton.

Hosszabb úton természetesen nem tesz jót neki az UV sugárzás sem. De pl. ruhadarabok esetén nem jellemző semmilyen fakulás sem vegyszer, sem izzadtság hatására. ( ennek ellenére nem ajánljuk domestosba áztatni a textileket…. De eddig nem tudtam kárt tenni bennük… ) Sokkal jobban zavarja ügyfeleinket a textilek bolyhosodása… Erről itt olvashatsz bővebben.

El is jutottunk a színes textilig.
Miért nem nyomtatunk színes textilre?

Röviden: MERT NEM LESZ SZÍNHELYES!

Hosszabban: Mert ha festek egy napocskát temperával és kékkel akarok neki szájat rajzolni akkor valamiért zöld lesz a szája 😀
Na jó ennél kicsit konkrétabban. A kelme festett, előszínezett textil alapszíne fogja adni a nyomatunk alapszínét is. Tehát ami amúgy fehér lenne az sárga lesz ha sárga az alap színünk.
Próbálom másik oldalról. SEMELYIK szublimációs nyomtató nem használ fehér festéket. Fehérrel kizárólag az UV nyomtatók, LED nyomtatók és SZITAnyomók dolgoznak. Más nem. A direkt pamutnyomtató sem!

Éppen ezért, ha fekete alapon fehér vonalat, szöveget szeretnénk, akkor gondolnunk kell arra, hogy ez úgy fog létrejönni, hogy a nyomtató megnyomja a feketét, és ahol fehéret szeretnénk ott pedig kihagyja a helyet a papíron. Tehát ha túl vékony a fehér vonal, ( 1mm vagy vékonyabb ) nem fog látszani.