Barion Pixel
Back

Különbség poliészter és pamut nyomtatása között

Eddig is tudtuk a különbségeket és a buktatókat, természetesen ameddig nem volt ténylegesen pamutnyomtatónk senki nem hitte el nekünk, talán mostmár hiteles lesz.

Miért jobb a poliészter mint a pamut nyomtatási szempontból:

  • élesebbek, élénkebbek, élettel telíbbek a színek
  • nem az anyag felszíne van nyomtatva így tartósabb a nyomat
  • pontosan azt nyomtatja a nyomtató amit a képernyőn látunk
  • kis mennyiség is nyomtatható belőle

Jöjjön a magyarázat

  1. Élesebb, élénkebb: Telibe a szál van beszínezve. Nem felületi kezelésnek van kitéve az anyag.
    Pigment technologia tökéletes. A nyomtató gyönyörűen nyomtat… PAPÍRRA! aminek tükör sima a felülete. Mint tudjuk… a pamut felülete nem tükörsima. Fogok beszerezni pamut szatént, és neki fogok menni, mert baromira érdekel, hogy minden típuson hogy dolgozik a gép. Ez az én perverzióm.
  2. Nem az anyag felszíne van szinezve: a szublimált nyomat nem lekaparható. Elforog a szál ha kapirgálod… olyat csinál, vagy kiszakad…. de soha ki nem kopik manuális inger hatására, mivel a szál belsejébe van a festék. Képzeld el azt a szitut mintha úgy fagyasztanád le az átlátszó szívószálat hogy beleszívtál fekete ételfestéket.Megfagy ( esetünkben 200 fokról kihül ) és benne marad a cucc. Nem jön ki, kivéve ha felolvad ( újból 160 fok fölé melegited ) A pamut nyomtatásnál az anyag felszínére kerül a festék. Ami megfelelő kitartással lekapirgálható. Elég sokat kínoztam többek között körömreszelővel. Nagyon jól bírja a gyűrődést… de a lényeg hogy NEM OLYAN TARTÓS MINT A POLIÉSZTER
  3. Kipróbáltam ( képek lentebb ) papíron ugyanolyan gyönyörű a pigment mint a szubli anyagon. Viszont ahogy textilre kerül pasztelesedik. Miért? Őszintén addig nem alszom nyugodtan míg erre konkrét és összetett megoldást nem találok, egyenlőre valami olyasmi tűnik ésszerűnek, hogy a festék részecskéi az anyag felszínén mélyebbre eső részekbe is belepottyannak, így nincs olyan egységes fedés mint a tükörsima papíron. Ha olyan vastagon vonnám be ( gyakorlatilag laminálnám ) az anyagot előkezelővel hogy simalegyen mint a papír… az tök gáz lenne… SZERINTEM
  4. kismennyiség is nyomható belőle : gyakorlatilag leeső nélkül is be tudjuk fűzni a szublimált textilt. Nincs anyag veszteség ( azért 3 m a minimum a legtöbb textilnél, mert mikor kijön a textil akkor ott azzal dolgunk van. Kapkodni kell a kis mennyiség miatt, vágni a papírt, vágni a textilt, vágni a védőpapírt, igazítani hogy a végét ne gyűrje el. Kis mennyiségnél nagy a hiba aránya. Ezért inkább legyen nagyobb a mennyiség, de legyen hibátlan. )

A textilek:

Poliéster textilnél bárhol is szerezzük be az alapanyagot nyomtatható lesz. A poliészter ugyanúgy működik minden esetben. Hő hatására kinyílik mint a virág, festék belepárolog, ahogykihül bezárul, benn marad.
Pamutnál ez nem így működik. A Magyarországon kapható pamutok 90%-a digitális nyomtatásra alkalmatlan. Nem tud a festék megkötni a már gyártáskor kezelt anyag felszínén és le fog pottyanni mosáskor. A mi anyagaink vagy kezeletlen forrásból származnak vagy külön részünkre gyártják, olyan technológiával ami kimondottan digitális nyomtatásra készíti fel a textilt ( a festék részecskéiben lévő kötőanyag részére biztosít a textilre felvitt előkezelő megfelelő tapadást ) Ezt kitapasztalni, megtalálni idő, pénz és rengeteg energia. Ezért van az, hogy lasabban szaporodik a pamut választék mint a poliester.

Pamut esetében tehát a nyomat pasztelebb, kevésbé élénk és mély mint szublinál. Ez nem az a cég ám ami ebbe belenyugszik, és jó az úgy úgyis megveszik mert pamut. Folyamatosan dolgozunk és tanulunk, hogy ezen a lehető leghamarabb változtatni tudjunk. Engem zavar a legjobban, hogy nem pontosan azt látom a nehezen beszerzett anyagokon amit a poliészteren. Bár gyanítom én vagyok az egyetlen aki ebből becsületbeli ügyet csinál 😀 Mindenesetre leírjuk! Elmondjuk, ha kell minden egyes alkalommal. Kiemelten fontos a pamut ( és egyéb természetes ) alapanyag esetén az ügyfél elégedettsége. Mivel ez egy vadonatúj szolgáltatás az országban, nincsen más akivel versenyezni kéne, szeretném olyan magasra tenni a lécet amilyen magasra csak lehet. Ha már megadatott hogy mi vagyunk az elsők, akkor dolgozzunk meg érte hogy mi legyünk a legjobbak.